pátek 18. dubna 2014

Girl Painting the Easter Egg (orig. Child Braiding a Crown)


Original:

Author: William Adolphe Bouguereau
Child Braiding a Crown. 1874

Když už jsou ty Velikonoce, dovolila jsem si použít jednu z coververzí obrazu Bouguereaua. 
Na této fotografii se podílely všechny mé děti, Viktor tím, že pokojně spinkal, a tak nám dal možnost v klidu si připravit věci na focení, Oliver přispěl vlastnoručně vyrobeným králíčkem a Natálka? Ta po skončení focení domalovala všechna zbylá vajíčka a už se těší na koledníky! 


I have got three possible pictures with Easter theme prepared for shooting and Natty had chosen Bouguereau's one (cover version). So I have two left for next years:
Odilon Redon's Egg and Gerorge Saru's The Beautiful Meditation on an Egg.
So it seems I can not stop shooting...At least another two years!:) 

Happy Easter!

čtvrtek 17. dubna 2014

Small Window



Original:

Author: Oldřich Kulhánek
Small Window. 1978

Dneska Oliver přišel za školy s nateklým horním rtem. Dostal při florbale hokejkou přímo do pusy, naštěstí zuby zústaly v pořádku...Musela jsem to zdokumentovat a jelikož jsem nedávno fotila jednu  z litografií Oldřicha Kulhánka, vzpomněla jsem si hned na jednu z jeho dalších...

Today Oliver came home with swollen upper lip. He was hit by floorball stick during the match. I wanted to make the picture for memory and as I recently made the pictures inspired by Kulhanek I had his another lithography in my mind to copy...

pondělí 14. dubna 2014

Girl Reading a Book








































Original:

Author: William Adolphe Bouguereau
Girl Reading a Book. 1877

Včera jsem si četla o kampani Celé Česko čte dětem. Idea je skvělá, a tak jsem ji chtěla podpořit a vybrala tento obraz od Bouguereaua. 
Hlavní myšlenkou kampaně je, aby si společnost uvědomila, jak obrovský význam má pravidelné čtení dítěti pro jeho emociální vývoj a pro formování návyku číst si v dospělosti. Jde o to, aby rodiče denně četli svým dětem, stačí 20 minut. 
"Čtenářem se totiž nikdo nerodí, čtenáři musíme ukázat cestu."


 Yesterday I was reading about the project Every Czech Reads to Kids. I would like to support that idea, that is why I have chosen this Bouguereau's painting. 
"We all want our children to grow up to be good, wise, and happy people. But how to achieve it? Read! Read to kids for every 20 minutes a day. Every day! Nobody is a born reader. We have to show them the way.

neděle 13. dubna 2014

Hands



Original:

Author: Oldřich  Kulhánek
Hands. 2007

Oldřicha Kulhínka asi nemusím moc představovat. Ti, kteří používají české bankovky, znají jeho portréty slavných osobností velmi dobře:). Vybrala jsem tuto jeho grafiku, protože už jsem dlouho nefotila všechny své tři děti najednou. Tak tady jsou jejich ruce, Olivera, Vikyho a Natálky.

I suppose all the people who had the Czech banknotes in their hands know Oldřich Kulhánek, their author. I have chosen this  graphics because I wanted all my three kids to be involved together in photo shooting again. So here they are: Oliver, Victor and Natty.:)

sobota 12. dubna 2014

Autoportrait with her daughter Jeanne Julie Louise



Original:

Author: Louise Elisabeth Vigée le Brun
Autoportrait with her daughter Jeanne Vulie Louise. 1789

Náhodou jsem potkala svou spolužačku z vysoké školy a pozvala ji k nám domů na návštěvu. Vyprávěla jsem jí, co fotím,  a tak přišla s nápadem nafotit tento obraz. Všem třem holkám to moc sluší, mamince Zuzce, dcerce Lucince i Aničce v bříšku:)

I met my classmate from university by chance and invited her to come to our home. I was talking about my photo blog and she chose this painting. All three girls look great, Mum Zuzka, her daughter Lucie and the second one, Anička, in Zuzka's belly:).

čtvrtek 10. dubna 2014

Red on Maroon



 Original:

Author: Mark Rothko
Red on Maroon. 1959

Ve Veletržním paláci v pražských Holešovicích se pořádají každý týden výtvarné ateliéry pro děti od dvou let, tak jsme tam dnes vyrazili. Natálka byla nadšená a Viky navíc celý ulepený od lepidla a špinavý od barev. Všechny výtvory jsme přivezlï domů a na některé zvlášť povedené jsme s Natálkou vyráběly z papíru rámečky. A to byl ten moment, kdy jsem si vzpomněla na tento Rothkův obraz a téma na focení bylo jasné:) 

Measuring 2667 X 2388, Red on Maroon is extremely large. "To paint a small picture", Rothko once commented, " is to place yourself outside your experience. However you paint the larger picture, you are in it. It isn't something you command."

neděle 6. dubna 2014

Angels Heads



 Original:

Author: sir Joshua Reynolds
Angels Heads. 1786

Byla neděle, bylo po dešti a já jsem byla doma sama jen se svými syny, uklízela jsem si právě skříň s doplňky na focení, když Viky našel andělská křídla a pobíhal s nimi po bytě. A já jsem to nevydržela a vzala do ruky foťák a pak ještě nafotila pár snímků s Oliverem. Vznikl tak klučičí kvintet.:) 
Třeba se mi někdy sejde doma pět dětí, to bych si to hned zopakovala...Kdo má doma andílky?

It was rainy Sunday morning and I was at home with my two sons. And thanks to them and also Photoshop this angels' kvintet could be made...:}

středa 2. dubna 2014

Pink Rose


 Original:

Author: Nel Jansen
Pink Rose. 2009

Našla jsem náhodou na internetu zajímavý blog jednoho malíře, který každý den namaluje jeden obraz: Nel's Everyday Painting! Taky jsem si kdysi myslela, že zvládnu jednu fotografii denně, ale kdo má děti, ví, že ne vždy to jde skloubit s chodem domácnosti a ne vždy se dětem vůbec chce...:)

I found this picture at Nel"s Everyday Painting. This blog belongs to the artist who paints one painting  every day and posts it there... At the beginning of my photoshooting I was thinking about the same, every day one picture, but those who have kids they understand that you can not plan so much ...:}

No.2



Original:

Author: Mark Rothko
No.2. 1950

Tak tato fotografie je vzpomínkou na dobu, kdy Vikymu byly dva měsíce, už je to tak dávno...Sotva držel hlavičku nahoře, takže jsem musela fotit rychle, když jsem uklízela světla, tak se na něj snesla zelená deka, kterou jsem měla jen provizorně přilepenou ke zdi a Viky vyčerpáním z pózování usnul:) 

I liked these two Rothko's quotes:
It is a widely accepted notion among painters that it does not matter what one paints as long as it is well painted. This is the essence of academicism. 
This would be a distortion of their meaning, since the pictures are intimate and intense, and are the opposite of what is decorative; and have been painted in a scale of normal living rather than an institutional scale.