pátek 14. srpna 2015

Self Portrait

 Original:

Author: Frida Kahlo
Self Portrait. 1940


Předevčírem jsem konečně viděla životopisný film o Fridě Kahlo s výbornou Salmou Hayek a hned druhý den ráno jsem věděla, že musím s dětmi nafotit jeden z jejích obrazů. A tak jsem vybrala jeden z jejích portrétů, hlavně proto, že jsem mohla konečně použít nalepovací obočí, které jsem dostala jako dárek za nákup nejmenovaného nealko nápoje. Název tohoto fešáckého obočí je škarohlíd. Máme doma ještě dřevorubce, cukrouše, praotce a soudruha. Kdo ví, třeba se některé z nich bude hodit...:)

Three days ago I have seen Frida movie with great Salma Hayek. Morning after I decided to make a photo of one of her portraits mainly because I found these stick-on natty eyebrows we got as a present from one non alcoholic drink company. We have other eyebrows, called Lumberjack, Sweetie, Comrade and Forefather. Who knows, maybe I will use them sometimes as well...:)

A Mermaid




Original:

Author: John William Waterhouse
A Mermaid. 1900

Někdy vznikají fotografie na pokračování. Tak jako v případě našeho nejmladšího syna, Vikyho, který se narodil ve vodním znamení.

Sometimes the photos are created on a sequel, as in this case of our youngest son Victor, who was born in a water sign, cancer.

pátek 7. srpna 2015

Big Swirl 2


 Original:

Author: Susan Gillette
Big Swirl 2. 1999


Byl jednou jeden černobílý svět, složený ze samých čar a vírů a kotoučů, kde žila dvě malá stvoření, ten menší byl podobný motýlovi a většinu času snil. Ta větší, víla, měla sněhobílé šatičky a v ruce stále vějíř, kterým vše ovívala a vytvářela tak vítr, který pohyboval černými čárami sem a tam, houpaly se ve větru, kroužily, zaplétaly se a nadnášely vše, co se na nich zachytilo..
.
Once upon a time there was a black and white world, composed only of  lines and swirls. And there were two little creatures living in, the smaller one was like a butterfly, dreaming most of the time, the bigger one was a fairy with snow-white dress with a fan in her hand. She liked to fan and create the wind that made all the lines moving, so they were swaying gently and circling and tangling, holding everything and everyone that was caught on them...

neděle 2. srpna 2015

Les Oiseaux


 Original:

Author: Henri Matisse
Les Oiseaux. 1947

Song for today by Nina Simone:
https://www.youtube.com/watch?v=w8_5MLtlBEE

sobota 1. srpna 2015

Spring



 Original:

Author: Jan Tichý
Spring. 2009

 Akademický malíř Jan Tichý nejčastěji zachycuje krajinu. Já jsem nikdy moc nemalovala v plenéru, až když jsme začali jezdit do míst, kde je příroda tak krásná, že si s sebou vždy bereme malířské náčiní, a tak si přivážíme domů pokaždé několik nových obrazů. Snad tomu bude i tento rok...:)

I know it is summertime, but why not to recall the springtime?
Jan Tichý is a painter who specialises on capturing the nature landscapes. I am just about to go with my family to the place where we spend holidays every year.  There is wonderfull nature to capture so  I always bring the painting staff with me. I hope we will come back home with couple of new paintings....:)